Élelmiszerbiztonság és HACCP tanácsadás

Kötelező a HACCP rendszer?

Kötelező, 852/2004/EK rendelet és a 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről jogszabályok előírják,hogy a HACCP rendszerek kialakítását, üzemeltetését és új engedély kiadásához is szükséges a HACCP dokumentum.

Milyen gyakran kell felülvizsgáltatni a HACCP rendszert?

A HACCP rendszert évente javasolt felülvizsgálni, mivel a folyamatosan változó törvényi előírásoknak így tudunk legjobban megfelelni. Ezen kívül ha a technológiában, forgalmazott/ előállított termékek körében következik be változás, akkor ez mind indukálhatja a felülvizsgálatot.

Ki készítheti el a HACCP dokumentációkat?

A HACCP rendszert szakirányú végzettséggel rendelkező készítheti el, minimum HACCP rendszergazda képesítéssel, de a felsőfokú élelmiszeripari végzettség a legelfogadottabb.

Átvehető-e üzemeltető váltáskor a HACCP Kézikönyv?

A HACCP kézikönyv átvehető, amennyiben csak az üzemltető személye lesz új, illetve a tevékenységben minimális változás következik be, akkor az eredeti kézikönyv átvehető. Ilyenkor csak egy felülvizsgálat szükséges.

Egy egyszerű zöldségesnek is szüksége van HACCP-re?

Az élelmiszerlánc minden szakaszában kötelező az élelmiszerbiztonsági rendszer bevezetése, alkalmazása. Így akár egy italboltnak is szükséges, illetve a kereskedelem, előállítás, vendéglátás, közétkeztetés területén egyaránt.

Szükséges még a minimum vizsga?

A 68/2007.(VII.26.) FVM-Eüm-SZMM együttes rendelet előírja, hogy minden élelmiszer-válalkozónak gondoskodnia kell a megfelelő higiéniai oktatásról.

Éttermeknek Készíteni kell gyártmánylapot?

Nem, gyártmánylapot élelmiszer előállító üzemeknek kell csak készíteni, a vendéglátóipari vállalkozásoknak anyaghányad nyilvántartást kell készíteni, amennyiben a készített adagszám meghaladja a 29 adagot, ennek formai követelményét a 62/2011.(VI.30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről 1. sz. mellékltete írja elő.

Hol induljak el egy új bolt/étterem nyitásánál?

A helyi önkormányzatnál kell benyújtani a kérelmet kereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vételéről. Majd a jegyző hivatalból kiértesíti az illetékes szakhatóságokat, akik 30 napon belül kijönnek megnézni az egységet.

Milyen hatósági ellenőrzések várhatóak?

Élelmiszerbiztonsági szempontól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság) közegészségügyi, kémiai biztonsági szempontból az ANTSZ , Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, munkavédelmi szempontból Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, munkavédelmi szempontból a OMMF.

Milyen végzettség szükséges büfé/mozgóbüfé üzemeltetéséhez?

A 21/2010.(V.14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szerint Vendéglős, Vendéglátó eladó, Étkezdés, Gyorséttermi eladó, Pincér, illetve rokonszakmának el szokták fogadni a kereskedelmi végzettséget is.

Mikor szükséges vendég WC?

Amennyiben a vendéget ülőhellyel kínálja, akkor 10 főig 1db mosdó elegendő, majd efelett külön férfi, női mosdót kell kialakítani. Ha csak kiadóablakos kiszolgálás van, vagy úgynevezett talponálló kiszolgálás, akkor nem szükséges vendég WC.

 

Kémiai kockázatbecslésre miért van szükség?

A veszélyes anyagok és készítményekkel való tevékenység (felhasználás, forgalmazás) esetén kéri az ÁNTSZ ezt az elemzést. Ilyen veszélyes készítmény minden olyan tisztítószer amelynek a flakonján megtalálható a veszélyességi szimbólum.

Élelmiszerbiztonság és HACCP tanácsadás

Vegye fel velem a kapcsolatot

Munkaidőben egy napon belül visszahívom és igényeihez igazodva telefonos vagy írásos ajánlatot adok.

0670 6381500